luni, 12 mai 2014

Moartea decernează premii

Premiile Darwin Awards îi recompensează pe cei care "îmbunătăţesc" specia umană omorându-se în urma unor alegeri cât se poate de neinspirate.

Ce poate fi mai amuzant decît o moarte stupidă ce "îmbunătăţește" fondul genetic al omenirii? Anual sunt înregistrate sute de cazuri cînd o simplă întîmplare se transformă în cea mai mare ciudățenie. Prostie sau nu, dar un premiu nu strică, chiar dacă este înmînat postmortem.



Darwin Awards este un premiu virtual care se oferă indivizilor care au decedat în cele mai stupide circumstanțe sau și-au pierdut capacitatea de a se reproduce, în rezultatul cărora au pierdut posibilitatea de a aduce beneficii fondului genetic uman. Istoriile deceselor absurde a început să circule pe internet din 1985. Cele mai amuzante astfel de cazuri au fost pasate pe e-mail de la un utilizator la altul până când Wendy Northcutt, o cercetătoare americană în domeniul neurobiologiei, a hotărât să le centralizeze. Din 1994 acestea apar pe pagina de internet www.darwinawards.com. "Ca om de ştiinţă, mi-am dat seama că oamenii au în faţă o lungă perioadă de evoluţie. Chiar vrem să-i avem în jur pe oamenii care nu opresc la lumina roşie a semaforului? Genul acesta de oameni se aleg cu ceea ce merită", a explicat W. Northcutt ideea din spatele Premiilor Darwin, numite astfel în cinstea omului de ştiinţă britanic Charles Darwin (1809-1882), creatorul teoriei evoluţiei speciilor.
An de an, aici sunt premiate cele mai improbabile şi hazlii cazuri în care oameni din toată lumea se omoară din prostie.
"Numite în onoarea lui Charles Darwin, părintele evoluţiei, Premiile Darwin îi comemorează pe cei care ne îmbunătăţesc masa genetică, retrăgându-se singuri din ea", scriu plini de umor autorii paginii de internet.



Învăț să zbor

Unul dintre condițiile de bază este absența urmașilor direcți. Conform versiunii oficiale, Darwin Awards poate fi acordat și persoanele care au rămas în viață, care nu mai pot avea urmași din cauza unei întîplări, cînd vinovați sunt ei însuși. Cu toate acestea există și o excepție. Este cazul unui bătrîn pensionar Larry Wolters din Los Angeles. În 1982 cel din urmă a hotărît sa-și îndeplinească dorința mult rîvnită, să zboare, dar nu cu un avion. El a inventat propria modalitate de a călători în aer. Wolters a legat de un scaun confortabil 45 de baloane meteorologice umplute cu heliu. Fiecare din acestea avea un diametru de un metru. El s-a așezat confortabil în acel scaun, și-a luat la „drum” niște tartine, bere și un pistolet. După planul său el trebuia lent să atingă înălțimea de 30 de metri, dar scaunul a zburat ca o rachetă la 5 km distanță.
Înghețat complet Larry nu a încercat să împuște în baloane la așa înălțime. Acest călător în aer liber a cutreierat mulți nori pînă radarul aeroportului din Los Angeles nu l-au detectat. Wolters a reușit să împuște în cîteva baloane și să se coboare la pămînt, dar frînghiile de acre erau agățate acele sfere cu heliu au atins cablurile ectrice, ce a caizat un scurt circuit și a lăsat fară lumică un cartier întreg, Long Beach.
Imediat după ce pensionarul a ajuns la pămînt a fost pus în cătușe. La întrebarea polițiștilor de ce a făcut aceasta, el a răspuns „Nu poți mereu să stai cu mîinele în sîn”.

De ce sunt fascinante morţile stupide

"Întotdeauna a existat o atracţie pentru păţaniile sau nenorocirile altuia. Povestea lui Păcală e binecunoscută sau faptul că oamenii râd când cineva se împiedică şi cade. E un mod de a se autoîncuraja, o nevoie de a vedea că lucrurile pot sta şi mai rău şi că ei ar trebui să fie recunoscători pentru ce au", explică psihoterapeutul Anda Păcurar, pentru EVZ, motivul pentru care Premiile Darwin sunt foarte populare în rândul publicului.
"Subiectul morţii e în general tabu sau în orice caz terifiant, aşa că o abordare comică, o punere în scenă îi face pe oameni să aibă curajul să privească. În general, oamenii nu au probleme să vadă moartea în filme sau pe ecrane şi astfel mulţi chiar sunt atraşi de filme sau seriale de groază. E ca şi cum încearcă să integreze această parte a vieţii într-un mod impersonal, care pare că nu-i atinge", mai arată psihoterapeutul.



De la A la Z

Istoria Premiilor Darwin începe în 1994 cînd un zoolog din Egipt în loc să plătească pentru băutura ce și-a comandat-o, a fugit din bar prin geamul de la Wc, ce ieșea spre rîu. El a fost victima unui crocodil. Doi ani mai tîrziu avocatul Garry Hoy, în vărstă de 39 de ani, le prezenta studenților juriști duritatea geamurilor din clădirea zgîrîe nori și a stricat sticla cu umărul. După ce a căzut de la al 24- lea etaj a murit.
În 2011, primul loc şi marele premiu Darwin revine fenomenului denumit "planking" - activitatea unei persoane care se așază orizontal, cu fața în jos, cu brațele pe lângă corp şi rigizi ca o scândură, pe diverse obiecte sau suprafețe. Australianul Acton Beal, de 20 de ani, a excelat în acest sport dus deseori la extrem şi a fost cel care a primit premiul.  Acesta a încercat să facă "planking" pe balustrada balconului său de la etajul 7, în jurul orei 4.30 dimineața. Gravitația şi-a făcut treaba, iar tânărul a căzut de la etaj şi a decedat.
În 2013 cîștigatorul absolut a fost James Elliot, care, urmărind un jaf petrecut în Long Beach din California, SUA, a încercat să someze autorii cu un foc de avertisment, dar arma n-a declanșat. Foarte contrariat, James Elliot a întors arma spre sine, pentru ca privind pe țeavă, să constate o eventuală defecțiune în interior. Întrucât arma a declanșat, premiul a fost acordat post mortem.

Curăţarea speciei în stil românesc

Nici România nu a dus lipsă de oameni care şi-au luat viaţa accidental în moduri absurde, iar câţiva dintre ei au ajuns să fie menţionaţi pe site-ul premiilor Darwin.
Mario Bugeanu, fostul jucător al echipei Gloria Bistriţa, şi prietena sa au murit în 1999, în timp ce făceau sex într-un BMW parcat în garaj. Fotbalistul nu a oprit motorul maşinii, în condiţiile în care poarta garajului construit din beton era închisă, motiv pentru care cei doi au murit intoxicaţi cu monoxidul de carbon emanat prin ţeava de eşapament.
Un ieşean a fost ucis de curiozitate în 2002, după ce şi-a aşezat capul pe linia de cale ferată pentru a auzi cum se apropia un tren. Bărbatul nu s-a documentat însă cum trebuie, astfel că a fost lovit din plin de un tren care circula din direcţia opusă celei în care privea.



Moartea devine subiect de filme

Curiozitatea excesivă, neatenţia frizând inconştienţa, nervii scăpaţi de sub control şi optimismul exacerbat sunt câteva dintre cauzele celor mai absurde morţi din lume
Premiile Darwin s-au bucurat de mare succes încă de la început, iar Wendy Northcutt, în prezent în vârstă de 48 de ani, le-a transpus ulterior sub forma unor volume.
De asemenea, ineditele distincţii au devenit subiect de film în 2006. Procedura e simplă: utilizatorii culeg din presa inter naţională cele mai interesante cazuri şi le trimit către site, iar anual sunt desemnaţi câştigătorii.
Iată câteva dintre cele mai absurde morţi luate în evidenţă de-a lungul timpului. Prima e moartea la telefon. Precauţia e mama înţelepciunii, dar poate dăuna când e dusă la extrem. A aflat pe propria piele un american din Newton, North Carolina, în 1992, care a apelat la măsuri extreme pentru a nu fi călcat de hoţi. Ken Charles Barger, în vârstă de 47 de ani, şi-a zburat creierii din greşeală într-o noapte, după ce a fost trezit de soneria telefonului aflat pe noptieră. În loc să apuce receptorul, a luat în mână un pistol Smith & Wesson, care s-a declanşat când l-a dus la ureche.
Din păcate există și dragoste electrizantă. O ceartă conjugală petrecută în 1998 în cartierul muncitoresc Boedo din Benos Aires a degenerate într-o bătaie, iar un bărbat în vârstă de 25 de ani şi-a aruncat consoarta de la etajul opt. Spre stupefacția argentinianului, femeia s-a agățat în niște cabluri de înaltă tensiune, aşa că a sărit după ea. A încercat să-şi ducă treaba la capăt sau, din contră, a fost cuprins de remușcări şi a încercat să-şi salveze soția? Nu vom afla niciodată, pentru că a ratat în cădere cablurile de tensiune şi s-a zdrobit de caldarâm.

Într-un mod sau altul oamenilor care și-au găsit sfîrșitul atît de absurd li se mulțumește pentru contribuția sa în fondul genetic uman. Cine știi poți lua și tu locul de frunte. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu