luni, 12 mai 2014

Atelierul unui grup de hippie

Organizația ART-Labyrinth aduce culoare în sufletul celui ce dorește să se manifeste

ART-Labyrinth este o organizație nonguvernamentală, care încearcă să valorifice cultura națională, precum și valorile, tradițiile altor popoare din Orient și Occident. Sub muzica shamanică a teatrului „Satori”, ghidînd marionele sub egida teatrului „Der Golem”, sub jocul focului, plăsmuirea vaselor din ceramică, înconjurați de poezie, muzică și cîntec, sub măștile de porțelan a teatrului, membrii organizației au încercat să le ofere vizitatorilor săi o gamă largă de ocupații. Au început de la zero, au trăit fără apă și electricitate, nu aveau podea și înghețau de frig, dar au încercat să se ridice și să-și împărtășe valorile.



Cu un alb șters de ploaie este pictat pe albastru Muzeul Zemstvei, o clădire sobră cu un nivel, nu prea colorată şi fără vitralii la geamuri. Construcția reprezintă partea de jos a aşa-numitului cartier-muzeu, unic pentru Chişinău, deoarece acest cartier – este singurul care s-a păstrat în forma iniţială de mai bine de 100 de ani, acolo unde de un veac nimic nu s-a demolat şi unde nimic nu s-a construit. Un loc care aparent pare a fi uitat de ochii lumii, pe o stradă îngustă din centru capitalei, găzduiește zilnic focul, muzica, teatrul, dansul, arta confecționării și zeci de perechi de ochi. Ușa scîrție, timpurile i-au oferit un colorit specific ce întîlnește fiece oaspete ce a hotărît sa-i pășească pragul cu muzică. Pe holuri domină un aer rece a trecutului îndepărtat. Geamuri înalte înfipte în pereții decojiți și holul care așteaptă de după uși o licărire de lumină, atrag curioșii. M-am rătăcit printre zecile de uși ce se deschid cu propria muzică, ghidată de glasurile copiilor, ce zgomotos se jucau, am intrat într-o odaie tapetată într-un verde deschis cu ornament abstract. Pe pereți atîrnă tablouri de diferite mărimi, unele au rame, altele își prezintă frumusețea pînzei bine lucrate. Cîteva fotolii învelite în galben, scaune cioplite din lemn și o sobă în mijlocul camerei. Sub acoperișul clădirii un nou curent pentru Republica Moldova, curentul hippie.



Ideea a apărut cîțiva ani în urmă. „Am deschis primul și unul dintre cele mai mare festivaluri sub cerul liber «Open Air» care nu înfățișa muzică rock, populară pe acele timpuri, dar muzică ethno. Am prezentat publicului larg curentul hippie, care pînă în momentul de față nu exista.”, povestește Sergiu, care pentru prieteni se numește Serdar, unul dintre fondatorii organizației ART- Labyrinth. Un grup de muzicanți, care călătoreau din țară în țară și se îmbogățeau cu sunete și curente noi s-au împreunat. „Am început să confecționăm împreună cu prietenul meu Sașa tobe. Ne-am învățat singuri să cîntăm la ele și am format o grupă care cînta muzică shamanică, dacă o pot numi așa.”. O colecție de instrumente muzicale, printre care și zeci de tobe își așteaptă într-un colț mîinele ce le vor face să vibreze în unison. Praful nu a reușit să le acopere, iar acele mîini frecvent își alină fluierele, chitarele și tobele.



Culorile unui festival hippie

De la acordurile ethno, pînă la arhaic, experimental sau non-aggressive cavalerii medievali luptă între ei pe un cîmp din zonele pitorești ale Moldovei. Îmbrăcați în armură de fier, cămăși de zale cu coifuri pe cap, apărîndu-se cu scuturi și cu armele în mîină soldații din evul mediu prezintă o scenă din trecutul istoric al Europei. De la coifuri confecționate din plăcute de os cusute pe un suport textil sau din piele mergem cu pași grăbiți la armuri de solzi, trecem prin epoca bronzului cu armura sa denumită hoplitului și ajungem la armura de zale, mult mai mobilă și mai ușoară ca cele precedente. De la epoca medievală la cea antică, Adam și Eva pictați cu flori și frunze umblă dezgoliți printre spectatorii show-ului de vară. Iar cînd soarele apune timpul se închină în fața puterii focului. Teatrul focului și iscusința manevrării prezintă o altă poveste. Păpușile ghidate de om, zmeul zburător, corturi shamanice, indieni îmbrăcați în piele de animale, acrobați și oameni ce pășesc pe rugul focului fără a simți durerea, toate acestea sunt cuprinse de festivalul „Open Air” care are loc anual, acesta este festivalul care a dat viață organizației ART-Labyrinth.



 „Open Air” a găzduit în acel an peste 500 de oameni, sute de entuziasmați. Organizatorii încă nu aveau experiență în acest domeniu și optau pe improvizație. „Mulți ne ajutau să punem corturile, să aranjăm mobilierul. Am făcut cunoștință cu zeci de oameni, actualii noști prieteni. Printre ei se afla și cu un indian, care de 20 de ani călătorește prin diferite țări ale lumii.”. După festival tinerii hippie au hotărît să se stabilească undeva definitiv, doreau să aibă propriul atelier, un culcuș și locul unde să adune admiratorii muzicii lor. „Treptat sfera în care activam s-a lărgit, în afară de cercurile muzicale a apărut clubul de film și clubul de ceramică.”.



Lîngă Sergiu atîrnă pe perete trei rafturi. Pe unul din ele sunt căni din ceramică, căni handmade. Fiecare este individuală, iar lutul din care sunt pălmuite are diferite forme, unele mai drepte, altele puțin turtite sau puțin mai pătrate. Culorile și guașa de pe ele pictează caractere, chiar dacă sunt uniți de un curent, curentul „peace” (pacii) și-l manifestă individual. Mai sus de acesta, pe un alt raft te oglindești în vasele de sticlă pline cu frunze de ceai. Căldura localului vine și de la aceste mici frunzulițe ce te încălzesc pe timp de iarnă și te răcoresc pe timp de vară. Micile meniuri cu ceaiuri nu te obligă să îți achiți ceașca, doar să dai de la suflet cît dorești, ART-Labyrinth este o organizație non-profit care adună iubitorii de artă sub același acoperiș.



Un început, o istorie

Muzeul Zemstvei nu este primul local care a deschis ușile organizației. Se află sub numărul trei, precedat de un fost cinematograf sovietic din parcul Valea Trandafirilor. „Ne-am ciocnit inițial cu multe probleme, nu aveam apă, canalizare și lumină. Am rezistat doar un an și ne-am mutat într-un loc din parcul Valea Morilor. Plăteam mai puțin arenda, dar nu eram scutiți de incomodități, luam apa de la izvor și nu aveam canalizație”. Cîțiva ani mai tîrziu întîmplător, au dat de muzeul unde acum se află. „Un cunoscut de al nostru organiza aici o expoziție și ne-a întrebat dacă ne convine locul”, spune Sergiu privind în jur de sub ochelari. Cînd s-au mutat în Muzeul Zemstvei au constatat că în afară de pereții groși și tavanul înalt nu aveau nici podeua sub picioare. Totul era putred și vechi, cu mîinele lor au readus la viață construcția sovietică. Scîndură cu scîndură au putut păși în noua locuință. Au tras apa, au curățat canalizarea. 



Acum pereții sunt traversați de sîrme și cabluri. Cînd au intrat nu era electricitate, iar acum ard multe luminițe. În centrul camerei stă o sobă. Au construit-o singuri. „Am cutreierat multe poduri pentru a strînge cărămida”. Pe holurile fostului muzeu domina un aer rece, iarna vizitatorii înghițau, iar scăparea au găsit-o în construirea unei sobe. „Acum căldura se menține 24 de ore după ce focul s-a stins”. Copii aleargă și se mai aude cum podeau scîrție, nu mai are găuri și este acoperită cu covoare mici și mari rupte din propria realitate, sunt donate sau cumpărate de la second-hand-uri. „Sălile sunt mari favorabile unei organizații obșteaști, ceea ce ne permite să desfășurăm diverse concerte”, se aud glasurile zgomotoase a picilor ce zburdă dintr-o încăpere în alta, iar alături părinții discută între ei.



 „Avem loc în subsol, unde putem depozita inventarul și instrumentele. Am făcut acolo bucătăria, iar mai tîrziu am deschis un club de vegetarieni”. Pereții camerei de alături sunt pictați, un desen pe fonul cerului prezintă minunile lumii într-o bulă de apă care plutesc în cerc. Marea, focul, hieroglifele și cifrele descriu camera. Sculpturile zeităților și a  oamenilor, vase din ceramică sunt aranjate pe rafturile odăii.
Locul a fost adus la forma inițială doar peste un an, acum el găzduiește organizația ART-Labyrinth al treilea an. „Nu ne mai ciocnim cu lipsă de oaspeți, ne aflăm în centrul capitalei, un loc unde se pot aduna toți din diferite regiuni ale orașului. Cînd eram în parcul Valea Trandafirilor se străngeau în mare parte cei din regiunea Botanica, iar cînd ne localizam în Parcul Valea Morilor oamenii se temea să se apropie mai ales iarna, unde trebuiau să urce și să coboare sute de scări pentru a ajunge la destinație. Cînd te gîndeai că poți să îți rupi un picior, nu dorești să riști”, spune în glumă Sergiu și împreună cu prietena sa rîd.



„Multe grupe din Italia, Franța, România ne ajută să organizăm diverse festivaluri ca Open Air, festivalul de ragi, de muzică electronică.”, își amintește Sergiu.  În incinta organizației date sunt multe workshop-uri, clubul de anime, clubul iubitorilor de filme sau desena animate, cursuri de ceramică, lecții de tobe, școala focului, cercul de teatru, diverse expoziții. Gălăgia a cuprins toată sala, copii aleargă, se joacă, se împing „e un proiect nou, serele destinate copiilor, iar uneori le organizăm și  lecțiile de yoga. Cu toții am crescut și acum avem copii. Am rămas în suflet hippie și trebuie să acceptăm o altă realitate, unde nu mai suntem singuri, dar alături de pici. Posibil că tînara generație care crește sub muzica tobelor va fi altfel decît cea crescută cu Baby Hall-uri.



Punctul încă nu a fost pus


Organizatorii planifică pe viitor să dezvolte Street Art, o direcție puțin cunoscută pentru chișinăuieni. Totul va avea loc afară, sub cerul liber și va fi destinat tuturor perechilor de ochi ce vor traversa strada. „Vom prezenta sculpturi și graffiti. Va domina ideea libertății și anarhiei. Fiecare individ dorește să evadeze din sistemul actual, care de pe băncile școlare ne impun anumite restricții. Ideea de contra Babilon și libertatea creației trebuie să fie mai presus. 



Din păcate oamenilor de artă le este greu să se organizeze. Ideea de a căuta finanțare, de a aduce în ordine și de a repera nu le este caracteristică. Oamenii de artă sunt mai vulnerabili la asemenea lucruri și au nevoie de ajutor. Noi încercăm să îi organizăm și să deschidem noi direcții pentru ca ei să se manifeste.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu