sâmbătă, 13 decembrie 2014

Zece zile, două capitale


Pregătirile au început cu o lună înainte, era un proiect de mobilitate pentru tineri care s-a desfășurat în Plunge, Lituania, un proiect care face parte din programa Erasmus+ cu denumirea Youth exchange project “W.A.Y.“. Printre participanți se numărau cîte opt tineri din Lituania, Slovacia și România. Dacă și tu te-ai decis să vizitezi o țară nouă, ba mai mult să particip la un proiect cu o tema anume și să înveți altceva și într-o altă manieră decît pe băncile universității, atunci îți fac cunoștință cu unele lecții pe care le-am învățat în timpul experienței mele.



Lecția numărul unu. Pe care am însușit-o este că cei ce trăiesc în București sunt mai norocoși decît cei din alte județe, nu trebuie să parcurgă o distanță de peste 400 de kilometri pentru a ajunge din Iași în capitală, nu trebuie să meargă șapte ore cu trenul pentru a ajunge la destinație și nu sunt nevoiți să aștepte în gară pînă la trei dimineața. În acest caz vin cu lecția a doua, dacă vă plictisiți și toate localurile de fast food și nu numai sunt închise după ora 00.00, atunci organizați-vă o excursie prin București pentru voi și pentru bagajul vostru. Cel mai uimitor lucru este că din cei cinci tineri care au pornit la drum, cei patru basarabeni știu unde e Piața Victoriei și Piața Unirii, iar unul singur de origine română nu a ajuns niciodată în capitală. Lecția a treia, care de altfel este una frumoasă, întîlniți răsăritul în avion, priviți peste geam spre primele raze de soare chiar dacă vi se închid ochii după mai mult de 12 ore în drum, nu căscați și nu adormiți, faceți mai multe poze pentru că atunci cînd vă veți întoarce veți zbura noaptea și veți regreta. Nu uitați să vă îmbrăcați mai gros pentru că la aterizare veți simți pe propria piele -50 C, o diferență de la +160 C din Iași. Căutați un local ieften de a lua micul dejun, deoarece în Riga prețurile mușcă. În caz că sunteți obosit intrați în Cili Pica, o pizzerie cu mîncare delicioasă și nu vă mirați de ce „pica” e „pizza”. Dacă mai aveți cîteva ore pînă la microbuzul Riga- Plunge și mașina Plunge- Platelia, atunci cu tot curajul și căldura hainelor pe care le aveți cu voi organizați-vă o excursie prin capitala Letoniei. Drumuri pavate, roți de la bagaje care nu mai rezistă să fie purtate din autogară în centru și din centru la autogară, mîini înghețate și primul suvenir- manușile, se merită atunci cînd dimineața e însorită, chiar dacă soarele e cu dinții ascuțiți. Pierdeți-vă prin oraș de unul singur, dar fiți sigur unde trebuie să vă întoarceți.
Lecția a șaptea. Fiți siguri că șoferul dumneavoastră e unul mai rău decît în România și aveți dubii dacă are permis de conducere sau nu. Mergeți cu el cinci ore la o viteză peste 100 de km pe oră pentru ai simți îndemînarea de a coti ajungînd cu roțile pe pietonală și rătăcindu-vă de mai multe ori. De ce să mergi patru ore dacă poți face o excursie de cinci, iar șoferul îți oferă posibilitatea de a face cunoștință cu drumul Letonia- Lituania.
Lecția a opta. Citiți cu atenție numele de pe ușă, mă refer nu ale voastre, ci ale străinilor cu care veți locui în cameră. Puteți găsi pe ele lămîi, Laimonas, capitale, Vilius, detergent domestos, Domantas, sau brad de crăciun, Egle. Iar cînd încep studiile faceți cunoștință cu noii prieteni de proiect, jocați-vă, distracți-vă pînă dimineața, treziți-vă în zorii dimineții cu gîndul că mîîine veți lăsa fumatul, deoarece vă îngheață degetele afară, înfruptați-vă cu mîncare tradițională lituaniană, întîlnilniți-vă cu oameni de afacere, de la tineri care abia și-au început un business pînă la cei care se ocupă de aceasta mai bine de 20 de ani. Scrieți-vă un business plan pe cele mai diverse teme, de la deschiderea unei cafenele-cinema, florării, firmă de organizarea a evenimentelor pînă la inovații în industria modei- haine ce te încălzesc iarna și care se alimentează de la energia solară sau mingi de fotbal, baschet sau volei care emană căldura, concludem în primele zile era foarte frig.

Lecția a noua. Faceți cunoștință cu orașe noi prin jocuri, întreceți-vă cine va reuși primul să ajungă la destinație, să facă cel mai amuzante poze la biblioteci, biserici, parcuri, să numere stîlpii, băncile și sculpturile, să găsească primarul și să se fotografieze cu el, să își urmărească adversarii pentru a mai primi niște puncte în plus. Cutreierați orașul Plunge căutînd o pereche de șosete pentru colecția voastră. Luați masa într-un restaurant de lux și nu uitați să cumpărați niște suvenire pentru cei de acasă.
După un astfel de proiect pe tîrăm lituanian ar trebuie să știți că „labas” înceasmnă salut, iar „ačiū” – mulțumesc, nemaivorbind de alte cuvinte pe care mai bine este să le uitați.
După ce ați făcut cunoștință cu cultura lituaniană, ați învățat mișcări de dans, ați gustat din bucătăria tradițională, va-ți lins degetele de ciocolată și tortă, ați băut 999, băutura alcoolică care este compusă din 27 de ierburi, gîndiți-vă cum ați putea înfrumuseța seara voastră. E bine să faci cunoștință cu bucătăria după ce ai „degustat” încă din prima zi toată mîncarea de acasă, iar sticla de vin ai spart-o pe drum. În acest caz nu uita să cumperi niște făină de porumb pentru o mămăliguță, găsește niște ouă, cumperă niște ceapă și usturoi pentru mojdei, caută prin geantă o zacuscă și „împrumută” niște pîine. Iar dacă mîncare e săracă și băutura nu există, organizează jocuri, întrebăi despre România, arată-le niște filmulețe unde o româncă poate avea patru soți, iar peștii cresc pe copaci, prezintă-le magia adevărată în interpretarea unui tînăr magician după ce alte seri acesta a dus de nas publicul cu alte trucuri.

Nu în ultimul rînd nu uita să vizitezi capitala Lituaniei, Vilnius. Mănîncă o supă crem puțin verzuie în localul rezervat de organizatorii programului și fii pregătit pentru noi aventuri. Mergi prin centru, intră în catedrală, ascultă-ți ghidul din muzeu. Dacă vezi o clădire în formă cilindrică undeva sus, atunci urcă spre cetățuia-simbol al orașului care a apărat țara cîteva sute de ani în urmă, privește de pe deal întreg orașul, urmărește apusul și organizează-ți o seară de vis sub lumina felinarelor în orașul vechi. Nu uita să te plimbi prin magazine în timp ce ți se cronometrează timpul și întoarce-te la cină.
Dacă drumul din Iași spre Platelia ți s-a părut lung, atunci te înșeli. De dimineață urci în mașină, din stație în microbuz, iar din autogară îți mai organizezi o plimbare prin Riga. Ai timp destul să vezi și altceva înafară de centrul, pînă la decolarea avionului mai sunt zece ore.

Lecția a zecea. Asigură-te că nu îl pierzi din nou pe magician. Nu știu ce trucuri face, dar mereu se pierde. Cînd ai conștientizat că nu a rămas de unui singur, ci cu o fată dornică de a procura suvenire, traversează rîul și privește apusul. Ar trebui să înconjori peninsula și să te întorci pe drumul pavat pe un alt pod. Caută wifi și scrie-le celor rătăciți, dar cu hartă, că intri în magazin sa-ți iai ceva de mîncare și mergi la gară să-ți umpli stomacul cu bunăciuni la un preț accesibil. După ce te-ai înfruptat din paste calde și tartine la pachet caută stația de autobuz și mergi obosit la aeroport. Încearcă să adormi în avion, deoarece călătoria ta, ieșeanule, încă nu s-a terminat. Te mai așteaptă șapte ore cu trenul. Ghinion pentru magicianul care și-a procurat din timp biletul pentru o zi greșită și pentru cel ai cărui legitimația a expirat în ziua respectivă.

Și ultima lecție, lecția a unsprezecea, dacă nu ai reuțit să dormi în tren și ești foarte flămînd, grăbește-te acasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu