marți, 10 noiembrie 2015

Hienele mușcă din durerea României


Dragă mass-media,
În numele celor care acum nu mai sînt printre noi, în numele vic­timelor incendiului din clubul Co­lec­tiv, precum și a familiei, a prieteni­lor și a oamenilor apropiați acestora vă rog să nu puneți această trage­die pe acorduri de manea și muzică de prost gust. Adresez vouă, co­le­gi­lor de breaslă, care ați demonstrat o al­tă față a jurnalismului de calita­te, o rugăminte de a vă comporta în li­mi­­tele decenței. Sînteți ca niște hiene care în goană după senzațional și ir­e­petabil mușcați din decența și res­pec­tul presei de azi. V-ați înfipt adînc în drama poporului român și în­ghi­țiți din carnea proaspăt arsă fără pic de remușcare și fără a pune sub semnul întrebării ceea ce faceți. Oare e u­man să aruncați cu nume, cu poze de­mo­ralizatoare și cu viețile celor ce au avut de suferit? De ce transformați o catastrofă într-un reality show?
Mă doare ceea ce văd și aud a­cum și nu îi pot găsi o explicație. Vă hrăniți cu necazul altora și cu dure­rea tuturor. Le urmăriți fantomele și umbrele, nu le dați pic de răgaz. Voi nu știți ce înseamnă lacrimă de ma­mă suferindă sau copil rămas fără părinte. Nu înțelegeți ce înseamnă pentru aceștia o poză a unui ca­da­vru de nerecunoscut în fața căreia scrie un nume de om. Cum v-ați simți voi dacă mass-media ar mușca din co­pi­lul, sora, fratele sau părintele vos­tru? Oare le-ați permite să o facă?
Trăim într-un secol al jurnalismului pervertit unde fiece pas este no­tat și fotografiat. Ce public țintă urmăriți atunci cînd difuzați mo­men­te de la o înmormîntare sau fa­ceți o galerie foto a victimilor? Voi, așa numiții jurnaliști, trebuie să res­pectați codul deontologic și să vă ab­țineți de la publicarea materialelor ce încalcă dreptul la intimitate al fa­miliilor îndoliate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu